Wednesday, November 25, 2015

Filled Under: , ,

Resepi Cereal Butter Prawn

Resepi Udang Western

Cereal Butter Prawn

Hari ni kami nak share resepi yang tidak kurang sedapnya iaitu cereal butter prawn. Kalau biasa kita masak sambal tumis udang, gulai udang, udang tepung, apa kata try cereal butter prawn, yg sudah pasti memang kena goreng le kan. Bahan2 simple aje, kiranya mudah dicari dan biasanya mesti ada kat dapur.

Rasa pedas, manis, lemak memang sedap, dengan cereal dan daun kari yg crunchy...makan begitu sahaja pun sodap !.

Cereal Butter Prawn

Bahan-bahan: A

- sebatikan semua
  • 1 cwn Nestum cereal (original flavour)
  • garam
  • 1½ tsp gula
  • 1½ tbsp susu tepung


Bahan-bahan: B

- gaul sebati
  • Udang - gunting muncung udang dan kakinya, dan belah belakang udang tu, kalau nampak urat hitam tu buang le pastu basuh dan keringkan dengan tisu
  • garam
  • 1 telur - pukul ngan garfu
  • 1½ tbsp tepung gandum


Bahan-bahan: C

  • minyak
  • 2tbsp butter
  • cili api potong kecik2
  • daun kari


Cara-Cara

Mula2, panaskan minyak masak dan goreng udang yg telah digaul dengan bahan B tadi, angkat guna penapis biar minyak tos.
Pastu, panaskan butter, masukkan cili api dan daun kari..goreng sebati dan kecikkan api, baru masukkan Bahan A dan kacau2lah biar rata hingga cereal jadi golden brown...baru masukkan udang yg digoreng tadi tu sebatikan, angkat dengan penapis biar minyak tos kejap n ready to serve....hasilnya nanti cereal, daun kari sumer jadi crunchy dengan rasa lemak2 susu...

Selamat Mencuba

 

Copyright © Resepi Rawang™
Designed by resepi rawang Templateism